Twaróg pełnotłusty

12_twarog_pelnotlusty
Zawartość tłuszczu w 100g produktu: 11,5g
Wartość energetyczna w 100g: 786 kJ (188 kcal)
Masa netto: wg wagi 500-600 g
Temp. przechowywania: od +1 do +6°C
Porcja 50g dostarcza:

GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej. Indywidualne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe, zależnie od płci, wieku, poziomu aktywności fizycznej i innych czynników.


Sernik wiedeński
Składniki (kruche ciasto):
– 15 dkg mąki
– 12 dkg Masła Ekstra z Głuchowa
– 5 dkg cukru pudru
– 1 żółtko
Składniki (masa serowa):
– 1 kg Twarogu pełnotłustego
– 10 jaj
– 40 dkg cukru pudru
– 30 dkg Masła Ekstra z Głuchowa
– 10 dkg mąki
– rodzynki, skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
Zagnieść kruche ciasto, schłodzić, rozwałkować i wyłożyć dno dużej tortownicy. Wstawić do piekarnika i lekko podpiec. Odciśnięty Twaróg pełnotłusty z Głuchowa zmielić w maszynce, oddzielić żółtka od białek. Mało Ekstra z Głuchowa utrzeć na pulchną masę, dodawać kolejno: żółtka, cukier i ser. Ubić pianę z białek, dodać do masy serowej, dodać umyte rodzynki i posiekaną skórkę pomarańczową, lekko wymieszać i wyłożyć na podpieczone ciasto. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na 50-60 minut. Gdy wierzch sernika za bardzo się zrumieni, przykryć papierem. Po upieczeniu ciasto lekko schłodzić, okrążyć nożem dookoła formy i wyłożyć.