Twaróg chudy

10_twarog_chudy
Zawartość tłuszczu w 100g produktu: 0%
Opakowanie zbiorcze 10 kg
Masa netto: wg wagi 500-600 g
Temp. przechowywania: od +1 do +6°C
Porcja 50g dostarcza:

GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej. Indywidualne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe, zależnie od płci, wieku, poziomu aktywności fizycznej i innych czynników.


Lekki serniczek Grażynki
Składniki (ciasto):
– 2 szklanki mąki
– 1/2 szklanki cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– Masło Extra z Głuchowa
– 2 żółtka
Składniki (masa serowa):
– 1 kg Twarogu chudego z Głuchowa
– 1 budyń śmietankowy
– 2 całe jajka
– 4 żółtka
– 1/2 szklanki oleju
– 1 i 1/2 szklanki Mleka z Głuchowa
– 1 i 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
Ze składników na ciasto zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować i ułożyć na wysmarowanej masłem blasze. Ser przekręcić przez maszynkę do mielenia, zagnieść z pozostałymi składnikami masę, wyłożyć do blaszki na ciasto. Piec w piekarniku około 45 do 50 minut. Białka jajek, których żółtka były użyte do masy, ubić na pianę dodając 1/2 szklanki cukru pudru. Wyłożyć na blaszkę z upieczonym sernikiem, posypać wiórkami kokosowymi i piec jeszcze 15 minut.